6 Aralık 2009 Pazar
4 Aralık 2009 Cuma
Uçan Kırlangıç
Uçan Kırlangıç (Danctylopterus volitans)
Kırlangıçbalıkları ailesinin dikenli kırlangıç, antenli kırlangıç, benekli kırlangıç, kırlangıç gibi birçok türü vardır. Tuzlu, sıcak ve ılıman denizlerin sahil bölgelerinde, sığ sularda ve 300 metre kadar olan derinliklerde bulunurlar. Kumlu ve çamurlu zeminlerde yaşayan dip balıklarındandır. Türkiye sularında Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'de bulunurlar.
En temel özellikleri göğüs yüzgeçlerinin kanadı andırmasıdır. Bu yüzgeçlerin altlarında ikişer üçer adet dokunaç bulunur. Kırlangıçbalıkları dipte seyrederken besin bulmak için bu dokunaçlardan yararlanır. En sevdikleri yiyecek küçük yengeç, karides, denizyıldızı, kurt ve küçük balıklardır.
Uçan kırlangıç Marmara, Ege ve Akdeniz'de görülür; 80 metreye kadar olan derinliklerde yaşar. Boyu en fazla 50 santimetreye ulaşır. Göğüs yüzgeçleri mavi, orta kısımları ise koyu ve açık beneklerle kaplıdır. Mayıs-temmuz arasında ürer.Uçan kırlangıcın ekonomik değeri düşüktür. Az rastlanan bir tür olduğundan bazen uzatma ağlarıyla yakalanır.
Ama kırlangıçbalığının Chelidonichthys lucernus türünün ekonomik değeri çok yüksektir. Beyaz eti lezzetlidir. Baş ve kuyruk bölümünden balık çorbası, filetosundan tavası, buğulaması ve fırında pilakisi yapılır. Ayrıca haşlanıp kılçıkları alındıktan sonra mayonezle söğüşü yapılır.
Orfoz
3 Kasım 2009 Salı
Çipura
Sparus Aurata,Goldbrasse,Dorade Royal Ege ve Akdenizin bu namlı balığı Marmarada seyrek bulunur. Ortalama 25 - 35 cm. boy ve 0,5 - 3 kg. ağırlıkta, en çok 60 cm. ve 6 kg'da olabilir. Etçil bir balıktır. Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve diğer hayvanları kolayca yer. Yaz devresinde sığlarda, kış aylarında da 35 - 40 m. derinliklerde yaşar. İki yaş üstündekiler daha da derinlere iner. Üremeleri Ekim - Aralık aylarında olur. 100.000 - 150.000 yumurta döker. Eti çok lezzetlidir. Ayrıca üretim kültürüne uygunluğu nedeniyle ekonomik değeri çok yüksektir.
Pişirme Biçimi
Tava, ızgara, buğlama, haşlama, plaki
Dönem
Her mevsimde, bilhassa eylül ve ekim aylarında
Trança
Pagrus Ehrenbergi,Meerbrasse,Pageot Rose Mercan ailesinden ve Fangri ile aynı türdendir. Egenin ünlü balığıdır. Sıcak ve ılık denizlerin 20 - 25 m. derinlerinde yosun ve bitki örtülü kumluk veya taşlıklarda tek başına yaşar. Boyu 30 - 50, en çok 75 cm. olur. Kış aylarında 150 m. derinlere iner. Kuvvetli çenesi ve dişleriyle her türlü kabukluyu kırıp yiyebilir. Ayrıca dip hayvanları ve balıklar da besinine ek olur. Hermafrodit, hem erkek hem de dişi karakteri gösterir. Yaz aylarında üreme yapar. Eti beyaz ve lezzetlidir. Geçmişte aşırı avlanılması neslini çok azaltmıştır.
Pişirme Biçimi
Izgara (şiş, fleto), fırın, yahni, plaki, haşalama mayonezli, salata
Dönem
Ağustos - Eylül
Sinarit
Sinarit , denizde yasayan diger canlı ve balıklara nazaran tarzı ve stili ile en ilginc olanlarından biridir.Vücudu uzunca, yassi, yüz profili yataydir. Mükemmel bir orantiya sahiptir. Öyle ki ne zaman bir balık düşünsek ve çizmeye kalksak ,aklımıza gelen ilk balık şekli hep sinarite benzer. Vücut yapisi tam bir avci ve yagmaci olarak dizayn edilmiştir. Guclu ve sık kas yapisi ona inanilmaz derecede bir hiz ve hareket kabiliyeti saglar.Vucut rengi isiga bagli olarak degiskenlik gösterir. Pembeden başlayip sirt kısmına doğru grileşir, bazen de canlı bir gümüş rengini alir.Sırtının hemen altinda boydan boya bir çizgisi ve etrafinda mavi bencikleri vardir.Balığı ilk kez gören ve tanımayan birisi yakın akrabası olan çipuradan kolaylıkla ayırabilecektir. Hernekadar profilleri çok benzese de çipuranin profil kesiti daha yuvarlak ve dolgundur, yanaklarında siyah lekesi ve gözlerinin arasından altın rengi bir çizgi gecer. Genelde gormeye alıştıgımız sinaritler 800 gr ile 8 kg arasındadır. Fakat nadir de olsa boylari 1 m ye agırlıkları 15 kg a kadar olanları da vardır.
Balıklar
Herkesin hobileri vardır. Herkesin en çok bildiği şeyler EĞİTİM, SİYASET, FUTBOL ve BALIKÇILIK tır.