4 Aralık 2009 Cuma

Uçan Kırlangıç


Uçan Kırlangıç (Danctylopterus volitans)

Kırlangıçbalıkları ailesinin dikenli kırlangıç, antenli kırlangıç, benekli kırlangıç, kırlangıç gibi birçok türü vardır. Tuzlu, sıcak ve ılıman denizlerin sahil bölgelerinde, sığ sularda ve 300 metre kadar olan derinliklerde bulunurlar. Kumlu ve çamurlu zeminlerde yaşayan dip balıklarındandır. Türkiye sularında Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'de bulunurlar.

En temel özellikleri göğüs yüzgeçlerinin kanadı andırmasıdır. Bu yüzgeçlerin altlarında ikişer üçer adet dokunaç bulunur. Kırlangıçbalıkları dipte seyrederken besin bulmak için bu dokunaçlardan yararlanır. En sevdikleri yiyecek küçük yengeç, karides, denizyıldızı, kurt ve küçük balıklardır.

Uçan kırlangıç Marmara, Ege ve Akdeniz'de görülür; 80 metreye kadar olan derinliklerde yaşar. Boyu en fazla 50 santimetreye ulaşır. Göğüs yüzgeçleri mavi, orta kısımları ise koyu ve açık beneklerle kaplıdır. Mayıs-temmuz arasında ürer.Uçan kırlangıcın ekonomik değeri düşüktür. Az rastlanan bir tür olduğundan bazen uzatma ağlarıyla yakalanır.

Ama kırlangıçbalığının Chelidonichthys lucernus türünün ekonomik değeri çok yüksektir. Beyaz eti lezzetlidir. Baş ve kuyruk bölümünden balık çorbası, filetosundan tavası, buğulaması ve fırında pilakisi yapılır. Ayrıca haşlanıp kılçıkları alındıktan sonra mayonezle söğüşü yapılır.

1 yorum: